A.D. Copier – Lino Tagliapietra: een aanzienlijke verrijking

In het kader van de internationale manifestatie ‘Cities of Glass’ presenteert het Nationaal Glasmuseum leerdam vanaf 9 juli 2017 de dynamische relatie tussen een Nederlandse ontwerper en een Italiaanse glasblazer.

Wat gebeurt er als een topontwerper met een topglasblazer gaat werken? Wat is de invloed van de achtergrond en opleiding van de glasblazer op het resultaat? De beroemdste glasontwerper van Nederland Andries Copier (1901-1991) was in 1981 als 80-jarige nieuwsgierig naar deze vragen. Hij toog naar Italië, naar Murano, en ontmoette daar de zeer ervaren meesterglasblazer Lino Tagliapietra (1934). De eerste ontmoeting zette de toon: Copier kwam in de laatste 10 jaar van zijn leven regelmatig terug naar Murano om met Tagliapietra te experimenteren met specifieke Italiaanse technieken die wonderwel pasten in de sobere vormgeving van Copier. Verschillende tentoonstellingen waar de werken van hun samenwerking werden getoond volgden, in binnen- en buitenland.

Ook op Tagliapietra had de samenwerking een grote invloed. Copier stimuleerde hem om zijn eigen ontwerpen te gaan maken. Door Copier is Tagliapietra doorgegroeid van Muranees meesterglasblazer naar beroemdste glasblazer/-ontwerper van de wereld.

Door hun bijzondere verstandhouding kwam Tagliapietra ook naar Leerdam in de late jaren ’80. Hier werkte hij met de jonge Bernard Heesen aan de ontwerpen van Copier. Zo leerde Heesen ook belangrijke Italiaanse technieken als filigrana. De specifieke technieken per land, verspreidden zich zo, precies zoals Copier het beoogd had.

Deze zomer toont het Nationaal Glasmuseum werken van deze kunstenaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>